Új jelszó kérése

Új, automata és karos kávégépek, illetve professzionális kávédarálók...

Szemes kávék, töltőanyagok, kapszulák, POD, pohár, kiegészítők...

Kávéfőző, kávédaráló, kávéautomata és vízlágyító alkatrészek...

Kategóriák

Alkatrész katalógusok

Letölthető alkatrész katalógusok, robbantott ábrák a könnyebb beazonosításhoz.

Telefonszámok

Budapest üzlet:

Üllői út 372.

Nyitva: 9.00 - 17.00 (H.-P.)

           9.00 - 13.00 (SZO.)

70/703-0135

 

Kecskemét üzlet:

Fecske utca 32.

Nyitva: 8.00 - 17.00 (H.-P.)

           8.00 - 12.00 (SZO.)

76/955-510

 

Alkatrész értékesítés:

76/955-510

 

Gép értékesítés:

30/466-9989

 

Gastro Bolt

Fizetési megoldás

Fogyasztó Barát

Pénznem váltás

Tanúsítvány

SSL Certificate

Nyelv váltás

MagyarEnglishGerman

Kávétörténelem

Budapest, Üllői út 372.

Tel: +36 1 632-0768

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek 09:00 - 17:00
Szombat 09:00 - 13:00

Kecskemét, Fecske u. 32.

Tel: +36 76 955-510

Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek 08:00 - 17:00
Szombat 08:00 - 12:00

A kávé, a történelem, a technika és az ember

 

Szerző: Szabó István és Bartykowszki Edmund

Avagy néhány gondolat kávézás közben

Botanika:

A kávét a Coffea nemzetség két jelentős tagjának terméséből készítik. Ez a két fajta a Coffea arabica és a Coffea robusta. A kávéital minőségét alapvetően az alapanyag minősége, a pörkölés és a készítési eljárás határozza meg. Ugyanúgy, mint a boroknál a különböző fajták összeválogatásával, keverésével (esetleg a saját pörkölési eljárással) ki-ki az egyéni ízlésének megfelelő italt nyerhet. Mivel a termés évente változik mind minőségében, mind mennyiségében, a kielégítően egyenletes pörköltkávé-alapanyag minőségét keveréssel lehet szintentartani. A termésmennyiség- és minőség a világpiacon visszatükröződik, meghatározó tényező a tőzsdéken.

A fenti két faj környezeti igényei eltérőek, az arabica kényesebb a robustánál, de kávéja zamatosabb. A kávécserjék fejlődéséhez a feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani. Nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb. Termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője. Jelentősebb kávétermelők Vietnam, Kolumbia és Indonézia. India jó minőségű robuszta termelő. Etiópia a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajta termelője (ez a Bluemonte).

A kávé a világ minden zugában előfordul vagy mint fogyasztási-, vagy mint luxuscikk.

Egy kis történelem:

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel mintegy kétezerötszáz éve. Észrevette hogy a kecskéi élénkebbek, ha a piros kávébogyókat legelészik. Az egyik legjelentősebb termelő ma is éppen Etiópia.

A kávét a 15. században Jemenben termesztették először. Az első csésze kávét a XIV. században Etiópiában főzték. A XVI. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. Az arab világ népszerű italát a törökök terjesztették el hódításaik során. Hazánkba is a török hódoltság alatt jutott el a „feketeleves”. Nyugat-Európát pedig a mórok „fertőzték” meg a kávé élvezetével.

Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása: az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

Mindenesetre a ma legelterjedtebb és minden fontos kávérecept alapját képező espresso itáliai találmány. Jellemzője, hogy a gyors kifőzés csak a legfontosabb jellemzőit oldja ki a kávéból. Jóval kevesebb benne a koffein és a csersav, mint a hagyományosan kifőzött kávéban. Ezt a kifőzést - amikor az aroma dúsabb, kávéja krémesebb – leginkább a sörfőzéshez hasonlíthatjuk. Elkészítése nagy szakértelmet kíván, amit a barista határoz meg. Akár a sörfőzőmester a sörfőzésnél.

Az amerikaiak eleinte teáztak. Az 1767. évben hozott törvények miatt a csempészet fellendült de így is a Kelet Indiai Társaság 1773-ra eladósodott és raktárai tele voltak eladhatatlan készletekkel. A lázadás kitört: a teát a tengerbe borították és rászoktak a kávéra. Ráadásul nem is kellett a földet áthajózniuk érte.

Eleinte a szemeket palacsintasütőben pörkölték. Az eredmény: kívül égett, belül nyers mag, keserű ital. A jó pörkölésre az aranylázig várni kellett. A széles körben elterjedt kávézási szokás ellenére az amerikai kávé általában nem a jó zamatról szól. Az árnyas képet deríti a Starbucks magas minőségi követelményi rendszere. Ez a világ egyik legnagyobb kávéházi hálózata, három hippy alapította meg Seattle-ben 1971-ben.

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.  Az ereket kitágítja és rövid időre növeli az agy tápanyag(cukor)- és oxigénellátását. Az anyagcserét felgyorsítja de az emésztést fékezi. Ez  egy kissé hasonlít az adrenalin hatására.

A vendéglátásban a kávé az egyik legfontosabb ital. Viszonylag kis ráfordítással nagy hasznot lehet elérni.