Új, automata és karos kávégépek, illetve professzionális kávédarálók...

Szemes kávék, töltőanyagok, kapszulák, POD, pohár, kiegészítők...

Kávéfőző, kávédaráló, kávéautomata és vízlágyító alkatrészek...

Kategóriák

 • Alkatrészek
  •  
 • Új Kávégépek
  •  
 • Új Kávédarálók
  •  
 • Használt kávégépek
  •  
 • Karbantartó anyagok
  •  
 • Kávék-Töltőanyagok
  •  
 • Egyebek...
  •  

Alkatrész katalógusok

Letölthető alkatrész katalógusok, robbantott ábrák a könnyebb beazonosításhoz.

Rendelés info:

(kizárólag email-ben)

info@kavegepbolt.hu

 

 

Kecskemét, Fecske utca 32.

Telefon: 76/955 510

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek  8.00 - 17.00

Szombat          8.00 - 12.00

 


Budapest, Üllői út 372.

Telefon: 1/632 0768

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek  8.00 - 17.00

Szombat          9.00 - 13.00

Kecskemét kávégép szerviz:

30/347 4499

 

Budapest kávégép szerviz:

70/703 0135

 

Gastro Bolt

Filter Bolt

Alkatrész kereső

Fizetési megoldás

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Pénznem váltás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Nyelv váltás

MagyarEnglishGerman

TOP termékek

Kávétörténelem

Budapest, Üllői út 372.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek  8.00 - 17.00
Szombat  9.00 - 13.00

 

Kecskemét, Fecske u. 32.

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek  8.00 - 17.00
Szombat  8.00 - 12.00

 

A kávé, a történelem, a technika és az ember

 

Szerző: Szabó István és Bartykowszki Edmund

Avagy néhány gondolat kávézás közben

Botanika:

A kávét a Coffea nemzetség két jelentős tagjának terméséből készítik. Ez a két fajta a Coffea arabica és a Coffea robusta. A kávéital minőségét alapvetően az alapanyag minősége, a pörkölés és a készítési eljárás határozza meg. Ugyanúgy, mint a boroknál a különböző fajták összeválogatásával, keverésével (esetleg a saját pörkölési eljárással) ki-ki az egyéni ízlésének megfelelő italt nyerhet. Mivel a termés évente változik mind minőségében, mind mennyiségében, a kielégítően egyenletes pörköltkávé-alapanyag minőségét keveréssel lehet szintentartani. A termésmennyiség- és minőség a világpiacon visszatükröződik, meghatározó tényező a tőzsdéken.

A fenti két faj környezeti igényei eltérőek, az arabica kényesebb a robustánál, de kávéja zamatosabb. A kávécserjék fejlődéséhez a feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani. Nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb. Termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője. Jelentősebb kávétermelők Vietnam, Kolumbia és Indonézia. India jó minőségű robuszta termelő. Etiópia a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajta termelője (ez a Bluemonte).

A kávé a világ minden zugában előfordul vagy mint fogyasztási-, vagy mint luxuscikk.

Egy kis történelem:

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel mintegy kétezerötszáz éve. Észrevette hogy a kecskéi élénkebbek, ha a piros kávébogyókat legelészik. Az egyik legjelentősebb termelő ma is éppen Etiópia.

A kávét a 15. században Jemenben termesztették először. Az első csésze kávét a XIV. században Etiópiában főzték. A XVI. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték. Az arab világ népszerű italát a törökök terjesztették el hódításaik során. Hazánkba is a török hódoltság alatt jutott el a „feketeleves”. Nyugat-Európát pedig a mórok „fertőzték” meg a kávé élvezetével.

Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása: az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

Mindenesetre a ma legelterjedtebb és minden fontos kávérecept alapját képező espresso itáliai találmány. Jellemzője, hogy a gyors kifőzés csak a legfontosabb jellemzőit oldja ki a kávéból. Jóval kevesebb benne a koffein és a csersav, mint a hagyományosan kifőzött kávéban. Ezt a kifőzést - amikor az aroma dúsabb, kávéja krémesebb – leginkább a sörfőzéshez hasonlíthatjuk. Elkészítése nagy szakértelmet kíván, amit a barista határoz meg. Akár a sörfőzőmester a sörfőzésnél.

Az amerikaiak eleinte teáztak. Az 1767. évben hozott törvények miatt a csempészet fellendült de így is a Kelet Indiai Társaság 1773-ra eladósodott és raktárai tele voltak eladhatatlan készletekkel. A lázadás kitört: a teát a tengerbe borították és rászoktak a kávéra. Ráadásul nem is kellett a földet áthajózniuk érte.

Eleinte a szemeket palacsintasütőben pörkölték. Az eredmény: kívül égett, belül nyers mag, keserű ital. A jó pörkölésre az aranylázig várni kellett. A széles körben elterjedt kávézási szokás ellenére az amerikai kávé általában nem a jó zamatról szól. Az árnyas képet deríti a Starbucks magas minőségi követelményi rendszere. Ez a világ egyik legnagyobb kávéházi hálózata, három hippy alapította meg Seattle-ben 1971-ben.

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.  Az ereket kitágítja és rövid időre növeli az agy tápanyag(cukor)- és oxigénellátását. Az anyagcserét felgyorsítja de az emésztést fékezi. Ez  egy kissé hasonlít az adrenalin hatására.

A vendéglátásban a kávé az egyik legfontosabb ital. Viszonylag kis ráfordítással nagy hasznot lehet elérni.