14000ft/kg
LEÍRÁS
Az első kávétermesztési kísérlet az indonéz szigetvilágon 1696-ra vezethető vissza, amikor Jakarta (akkor Batavia) kormányzója kávépalántákat ajándékozott az indiai Malabar holland kormányzójától. Annak ellenére, hogy sikertelen kísérlet volt (a palánták elvesztek egy árvízben), ez az ajándék volt a kezdete a kávégyártás hosszú történetének Indonéziában, amely ma már több mint 300 éves.
Amellett, hogy nagy múltra tekint vissza a kávéval kapcsolatban, Java jól ismert az általa előállított földes és diós kávékról. Ez annak köszönhető, hogy a régióban a legtöbb kávét nedvesen dolgozzák fel, ami gyakran azt a tipikus és egyedi profilt eredményezi. A 900 és 1800 méter közötti tengerszint feletti magasságban, buja erdőkkel körülvett Jáva kiváló feltételeket biztosít a kávétermesztéshez. Az olyan fajták, mint a Typica, az Ateng és az USDA, népszerűek a termelők körében, akiknek gazdaságai nagy valószínűséggel a sziget keleti részén találhatók.
Ez a kávé Jáváról származik, konkrétan az Ijen-fennsíkon található Pancoer -ről. A birtokot több mint 100 évvel ezelőtt, 1894-ben alapították. Jelenleg a gazdaság körülbelül 1104 hektárral rendelkezik, 600 és 1600 m közötti tengerszint feletti magasságban. A betakarítás során, amely május és szeptember között történik, a piros érett cseresznyét kézzel szedik, majd feldolgozzák. Más indonéz kávékhoz képest, amelyek többnyire félig mosottak (nedves hántolásúak), ezt a jávai birtokkávét teljesen megmossák, majd napon szárítják.
Eredet: Indoneasia
Régió: Sumatra, Java, Sulawesi, Flores, Bali
Farm: Pancoer
Termelt fajta: Arabika
Magasság: 600-1600m
Fajta: Tim Tim, Ateng, Onan, Ganjang, S795, Ateng
Szüret: szept – dec (Szumátra), júl – szept (Java), május – nov (Sulawesi), május – szept (Flores), május – október (Bali)
Osztály: A/WP 1X
Feldolgozás: Washed
CUP PROFILE
max. 5 csillag
Test: ***
Savasság: ***
Aroma: ***
CUPPING
KARAMELLÁS, LÁGY, GYÓGYNÖVÉNY, FŰSZERES